نکات مهم در تغذیه سالمندان
انتخاب :دکتررحمت سخنی ازاورمیه مرکزآموزشی درمانی امام خمینی (ره)
نوع تغذیه در دوره سالمندی بسیار مهم است؛ زیرا:
1) اضافه وزن، فشار خون بالا، چربی خون بالا و قند خونبالا از مشکلات شایعی هستند که تغذیه صحیح یکی از راه های کنترل آنها است. در صورت کنترل نکردن این مشکلات، میزان ابتلا به بیماری هایی مانند سکته قلبی و مغزی و سرطان ها بیشتر می شود.با یک برنامه غذایی صحیح می توان خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش داد.به مثال هایی در این باره توجه کنید:
- مصرف کمتر چربی ، میزان ابتلا به سرطان روده، پانکراس و پروستات را کم می کند.
- مصرف کمتر روغن های جامد و نمک، از بالا رفتن فشار خون و کلسترول جلوگیری می کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کمتر می کند.
- مصرف یک یا دو وعده در روز از میوه ها و سبزی های تازه، خطر بیماری قلبی را 30 درصد کمتر می کند.
- کاهش کلسترول خون به میزان 10 درصد، خطر ابتلا به بیماری قلبی را 30 درصد کمتر می کند.
- کاهش فشار خون به اندازه 6 میلی متر جیوه ، خطر سکته مغزی را 40 درصد و خطر سکته قلبی را 15 درصد کاهش می دهد.
2) با افزایش سن، توده عضلانی و سوخت و ساز بدن کاهش می یابد ، مصرف غذا کمتر شده و همچنین تغییراتی در بدن ایجاد می شود که احتمال سوء تغذیه را بیشتر می کند ، از جمله:
- آنزیم های گوارشی و اسید معده کاهش یافته و ظرفیت هضم و جذب غذا ، کمتر می شود.
- ابتلا به بیماری های مزمن، تغییر در احساس طعم، مزه و بو ، کاهش ترشح بزاق، کاهش ظرفیت هضم، عدم تحرک ، واکنش متقابل غذا و داروهای مصرفی، نگرانی های روحی و تنهایی، همگی می توانند اشتها را کم کنند.
- کاهش قدرت خرید، دشواری تهیه مواد غذایی از بازار و یا نداشتن مهارت کافی برای پختن غذا می تواند باعث شود که غذای کافی و کاملی به بدن نرسد.
- مشکلات دندانی باعث می شود که غذاهای نرم انتخاب شده و برخی از مواد غذایی مورد نیاز بدن، مانند سبزی ها و میوه های خام از غذای روزانه حذف شوند.
پس برای مقابله با این مشکلات به یک برنامه غذایی مناسب نیاز داریم.
-چگونه می توانیم یک برنامه غذایی مناسب داشته باشیم؟
برای این منظور ابتدا باید بدانیم که بدن به چه مواد غذایی نیاز دارد و بعد از آن باید بدانیم که از چه مواد غذایی و به چه مقدار بخوریم تا سلامتی خود را حفظ کنیم. به طور کلی نیازهای غذایی ما شامل انرژی ، پروتئین، چربی ، ویتامین ها، مواد معدنی و آّب است. درباره هر یک از این شش نیاز غذایی بیشتر بخوانیم تا بیشتر بدانیم.
? بدن ما به چه موادی نیاز دارد؟
1) انرژی:
با افزایش سن، نیاز به انرژی کمتر می شود. این کم شدن نیاز به انرژی، به خاطر کوچک تر شدن بافت عضلانی و کاهش فعالیت فیزیکی است. باید به اندازه ای غذا بخوریم که ضمن تامین نیازهای اساسی بدن، وزن ایده آل خود را نیز حفظ نماییم. به طور بسیار ساده، وزن ایده آل خود را می توانیم به طور تقریبی محاسبه کنیم:
وزن مناسب برای مردان به این صورت محاسبه می شود: 49 کیلوگرم به ازای 153 سانتی متر قد به اضافه یک کیلوگرم به ازای هر یک سانتی متر قد بیشتر.
وزن مناسب برای زنان به این صورت محاسبه می شود: 45 کیلوگرم به ازای 153 سانتی متر قد به اضافه یک کیلوگرم به ازای هر یک سانتی متر قد بیشتر.
به عنوان مثال، وزن ایده آل برای یک مرد با قد 155 سانتی متر به شکل زیر محاسبه می شود:
کیلوگرم 51 = 2 + 49
2 = 153 - 155
- توجه : روش فوق یک تخمین کلی است.
داشتن وزن مناسب کمک می کند تا فشار خون ، قند خونو چربی خون در حد طبیعی بمانند. همچنین هنگامی که وزن بدن مناسب باشد، خطر ایجاد سرطان روده، پروستات ، کیسه صفرا، پستان و تخمدان کم می شود.
2) پروتئین:
مقدار پروتئین بدن در دوره سالمندی کم می شود. بنابراین باید در این دوره پروتئین بیشتری مصرف کنید. سوء تغذیه پروتئین ، یعنی کمبود پروتئین ، به سیستم دفاعی بدن آسیب می رساند و بدن را مستعد ابتلا به بیماری می کند. پس با مصرف پروتئین از ابتلا به بسیاری بیماری ها پیشگیری کنید.
3) چربی :
با افزایش سن، بر مقدار چربی بدن اضافه می شود چربی ها از منابع پر انرژی بدن محسوب می شوند. چربی ها در بهبود طعم غذا و کمک به جذب ویتامین های محلول در چربی و تامین اسید های چرب ضروری نقش مهمی دارند. از طرفی مصرف زیاد چربی ها خصوصا روغن های جامد باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و برخی از سرطانها می شوند.
بنابراین لازم است:
- چربی کمتری مصرف کنیم.
- آن مقدار کمی هم که مصرف می کنیم از نوع چربی اشباع نشده یعنی روغن های مایع مانند روغن زیتون باشد.
- تا حد امکان غذاهای سرخ شده در روغن را کمتر مصرف کنید.
- اگر مجبور شدید غذا را سرخ کنید، از حرارت کم استفاده کنید تا روغن نسوزد و باقیمانده روغن را دور بریزید.
4) ویتامین ها:
با افزایش سن، میزان برخی ویتامین ها کم می شود که با رعایت تنوع در رژیم غذایی می توانیم آن را جبران کنیم. ویتامین های گروه C،D،B و E از جمله این ویتامین ها هستند:
- ویتامین های گروه B : این گروه از ویتامین ها در کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی موثرند. ویتامین های گروه B در انواع گوشت ها ، تخم مرغ، شیر، حبوبات، غلات سبوس دار ، و به مقدار کمتری در میوه ها و سبزی های دارای برگ سبز تیره وجود دارد.
جوانه غلات و حبوبات مانند جوانه گندم، جوانه عدس و جوانه ماش، سرشار از ویتامین های گروه B و ویتامین C است.
- ویتامین D: این ویتامین با افزایش جذب کلسیم، از پوکی استخوان جلوگیری می کند. برای تامین ویتامین D هر روز در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرید. تابش نور خورشید از پشت شیشه تاثیری ندارد.
- ویتامین C : با افزایش سن، میزان ویتامین C خون کم می شود. کسانی که در شرایط استرس ( فشار ) قرار دارند و یا سیگار می کشند، به ویتامین C بیشتری احتیاج دارند. ویتامین C در انواع میوه ها و سبزی های تازه ، مانند گوجه فرنگی ، فلفل سبز دلمه ای، پرتقال، کیوی و ساقه سبز پیازچه وجود دارد. پختن سبزی ها به مدت طولانی و یا قرار گرفتن سبزی ها و میوه های خرد شده در معرض هوا و نور، باعث از بین رفتن ویتامین C موجود در آنها می شود.
- ویتامین E : این ویتامین در جوانه گندم ، غلات سبوس دار و سبزی های دارای برگ سبز تیره وجود دارد. روغن زیتون منبع غنی ویتامین E است.
5) مواد معدنی:
کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی است. این ماده در سلامت دوره سالمندی تاثیر بسیار زیادی دارد؛ چرا که کمبود این ماده باعث پوکی استخوان می شود. مصرف داروهای ضد اسید معده، عدم تحرک، اشکال در جذب کلسیم مواد غذایی و کمبود ویتامین D باعث کاهش کلسیم می شود. لبنیات یکی از منابع خوب برای تامین کلسیم بدن است.
آهن ماده معدنی مهم دیگری است که کمبود آن منجر به کم خونی، احساس خستگی وضعف می گردد. آهن در انواع گوشت ها ، تخم مرغ، حبوبات ، مغزها ( پسته ، بادام و ... ) ، غلات سبوس دار، میوه های خشک شده ( کشمش ، توت خشک، برگه زردآلو ) و سبزی های سبز تیره وجود دارد. آهن موجود در فرآورده های گوشتی جذب خوبی دارد؛ اما برای جذب بهتر آهن موجود در سایر مواد غذایی مصرف میوه و سبزی های سرشار از ویتامین C همراه غذا توصیه می شود.
عنصر مهم دیگر روی است. کمبود روی باعث بی اشتهایی، مشکلات بینایی و کندی ترمیم زخم ها شده همچنین باعث می شود که مزه و طعم غذاها را کمتر احساس کنیم.مواد غذایی که حاوی روی هستند عبارتند از: انواع گوشت ها، جگر ، تخم مرغ ، شیر و فرآورده های آن، غلات سبوس دار، مغزها ، حبوبات ، سبزیهای سبز تیره و زرد تیره.
6) آب:
یکی از مواد مورد نیاز بدن است که برای کار طبیعی کلیه ها ، دفع مواد زائد و سموم از بدن، جلوگیری از کم آبی، برطرف شدن خشکی دهان و زبان و جلوگیری از یبوست ضروری است.برای تامین آب مورد نیاز بدن، مصرف روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان مایعات، ترجیحاً « آب ساده » توصیه می شود. با افزایش وزن نیاز بدن به مایعات نیز افزایش می یابد.
به یاد داشته باشید که در شرایط زیر به آب بیشتری نیاز دارید:
- در هنگام ورزش و فعالیت بدنی
- در آب و هوای گرم
- هنگام استفاده از داروهای ملین و مدر
- در مواقع ابتلا به اسهال یا تب
از آنجایی که در دوره سالمندی احساس تشنگی کاهش یافته است، حتی اگر تشنه نمی شوید روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان آب بنوشید.
بعد از ساعت 6 بعد از ظهر مصرف آب و چای را کمتر کنید ، تا در شب برای دفع ادرار از خواب بیدار نشوید.
منبع:از انتشارات مرکز بهداشت آذربایجان شرقی
http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
به گزارش زلال نیوز، دکتر محسن احدی دبیر انجمن علمی شنوایی شناسی ایران و دبیر اجرایی دوازدهمین کنگره شنوایی شناسی ایران با بیان این خبر گفت: کم شنوایی ناشی از افزایش سن، یکی از معضلات جدی در سلامت عمومی سالمندان است که تقریبا در 40 درصد افراد 55 تا 75 سال بروز نموده و شیوع آن در سنین بالاتر بیشتر می شود و یکی از مهمترین مداخله های درمانی در سالمندان مبتلا به کم شنوایی، تجویز سمعک است. در صورتی که بیش از 80 درصد افرادی که می توانند بهره مندی مناسبی از سمعک داشته باشند هرگز این وسیله کمک شنوایی را تهیه نمی کنند که علت اصلی آن عدم پوشش بیمه ای مناسب و نگرش منفی نسبت به سمعک است.
وی اظهار داشت: نتایج مطالعات علمی نشان می دهد که در سالمندان مبتلا به کم شنوایی، احتمال بروز مشکلات ذهنی و تفکر و یادآوری وقایع نسبت به سالمندان با شنوایی هنجار بیشتر بوده و سرعت زوال توانمندی های شناختی مغز در سالمندان کم شنوا 30 تا 40 درصد سریعتر از افرادی است که شنوایی طبیعی دارند و این نقصان عملکردهای مغز مستقیما با میزان کم شنوایی مرتبط است و کم شنوایی در سالمندان موجب انزوای اجتماعی و به دنبال آن بروز نقایص شناختی می شود.
دکتر احدی با اشاره به تاثیرات کم شنوایی در سالمندان که موجب انزوای اجتماعی و بدنبال آن بروز نقایص شناختی در آنها می شود، تصریح کرد: آزمایشات شنوایی دوره ای در سنین بالای 50 سال ضروری است و می تواند از بروز عوارض کم شنوایی در سالمندی جلوگیری نماید و این امر تعاملات اجتماعی و خانوادگی سالمندان را افزایش داده، از انزواطلبی آنان جلوگیری می کند و همچنین عملکردهای ذهنی، شناختی و حافظه آنها را بهبود می بخشد.
وی اضافه کرد: آزمایشات شنوایی بسیار ارزان، سریع، بی خطر و در دسترس هستند و کلیه افراد می توانند با مراجعه به تمامی بیمارستان های دولتی و خصوصی و کلینیک های شنوایی شناسی در کمتر از 15 دقیقه از وضعیت شنوایی خود مطمئن شوند.
http://www.sahand272.blogfa.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
تامین آرامش روحی ضروری نیاز سالمندان
به گزارش زلال نیوز به نقل از روزنامه اطلاعات، بسیاری از روانشناسان بر این عقیدهاند که رفتار و کردار ما در برخورد با دیگران و مواجهه با مسائل گوناگون زندگی، بازتاب احساس یا شرایط و وضعیت روحی ماست، به این معنا که هرگاه افسرده و غمگین باشیم نگاه ما به زندگی و هر آنچه در اطراف ما میگذرد با طرز تلقی دیگران از زندگی تفاوت مییابد یا وقتی عصبانی و بیحوصله هستیم به طرزی به زندگی و حوادثی که به وقوع میپیوندد مینگریم که با نگرش دیگران تفاوت دارد، اما اگر بپذیریم که رفتار و واکنشهای اشخاص در زندگی و در برابر رخدادهای آن، از احساس و شرایط روحی آنان سرچشمه میگیرد، این پرسش مطرح میشود که منشأ حالات و شرایط روحی خاص هر فرد یا احساسهای گوناگون اشخاص در طول زندگی و در برابر رخدادهای مختلف کدام است و چگونه بروز میکند؟به عقیده روانشناسان، احساس و شرایط روحی به خودی خود یا به صورت تصادفی در افراد بروز نمیکند، بلکه بازتاب یا انعکاس حوادث و رویدادهایی است که فرد در طول زندگی خود با آن روبهرو میشود، به عبارت دیگر احساس و شرایط روحی خاص افراد در واقع واکنش آنها در برابر رخدادهایی است که به وقوع پیوسته است.
شرایط روحی خود را تغییر دهیم
اگر بخواهیم از احساس بد و نامطلوبی که دچار آن شدهایم، رها شویم، ابتدا باید شرایط پدید آورنده آن را ریشهیابی کرده، بشناسیم و سپس آن را تغییر دهیم. برخلاف آنچه تصور میشود، تغییر این شرایط برای سالمندان هرگز دشوارتر از میانسالان و جوانان نیست و به گفته روانشناسان و متخصصان پیریشناسی «Gerontolist» و امراض آن، همان اندازه که جوانان و میانسالان از توان لازم برای تغییر شرایط برخوردارند، سالمندان نیز از قدرت کافی برای چنین امری بهرهمندند.به عنوان یک فرد سالمند و بازنشسته احساس ناخوشایندی به شما دست داده و شرایط روحی مطلوبی ندارید؛ هر بامداد پس از برخاستن از بستر تصور میکنید که امروز تکرار روزهای کسالت بار گذشته است، ساعتها پای تلویزیون مینشینید و بدون این که در نحوه زندگی خود تغییر دهید کارها و حرکت روزمره را با بیحوصلگی از سر میگیرید. اگر این شرایط شما را خسته و آزرده کرده است و میخواهید خود را از آن رها سازید، باید تصمیم بگیرید و از یک جا شروع کنید.به جای نشستن پای تلویزیون یا پناه بردن به خواب، از جا برخاسته و در اطراف محل سکونت خود یا هر نقطه دیگری که با قدم زدن در آن احساس خوشایندی به شما دست میدهد، شروع به راه رفتن کنید و در حین قدم زدن به اطراف خود بنگرید، به درختها، شکوفهها، گلها یا هر چیز دیگری که به نظر زیبا میآید نگاه کنید، به تدریج این کار برای شما یک عادت خواهد شد و شما را به خیزش وامیدارد و احساس کسالت و بیهودگی را از وجود شما میزداید.با این که با دوستان به سینما یا تماشای موزه بروید، عازم بازار شوید و خود را سرگرم تماشای اجناس کنید و یا هر کار مفید دیگری که فکر میکنید خمودی و کسالت را از شما دور میسازد، انجام دهید.
لزوم تحرک و ادامه فعالیت
هرگاه احساس کردید فعالیت جسمی خاصی مانند قدم زدن، تغییری در شرایط روحی شما به وجود نیاورده، به فعالیت دیگری بپردازید و چنانچه به تجربه دریافتید که از انجام فعالیت جدید احساسی خوشایند به شما دست میدهد و به عبارت دیگر این فعالیت برای شما لذتبخش است، به آن ادامه دهید. به بهانه مرور خاطرات گذشته، با دوستان و آشنایان رهسپار اطراف شهر خود شده یا به کوهنوردی بپردازید و با یادآوری خاطراتتان و پیش کشیدن نکتههایی لطیف از گذشته، خود و دوستانتان را به وجد آورید. این عبارت را همیشه به یاد داشته باشید که «باز ایستادن از فعالیت و جنب وجوش به مثابه از دست دادن جسم است» هیچکاری، بهخصوص برای سالمندان، سودمندتر و در عین حال ضروریتر از تداوم فعالیتهای جسمی نیست. به گفته پزشکان، توقف فعالیتهای جسمی و عدم تحرک، منشاء بسیاری از بیماریها در سالمندان است. سالمندان به خاطر کمتحرکی، بیش از دیگران در معرض چاقی قرار میگیرند و کاستن از وزن نیز برای آنان دشوارتر از جوانان و میانسالان است. اجرای تمرینهای ورزشی و جسمی برای افرادی که رو به کهولت میروند سختتر خواهد شد، بنابراین بهتر است پیش از روبهرو شدن با چنین معضلاتی تحرک بیشتری از خود نشان دهید و از چاقی بیشتر جلوگیری کنند. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه از تمرینهای سبک و فعالیتهای جسمی، افراد سالمند احساس شادابی و طراوت خواهند کرد آنگاه متوجه خواهند شد که چه تغیرات شگرفی در آنان به وجود آمده است؛ بنابراین سالمندان در تنظیم یک برنامه زمانبندی شده برای فعالیتها و تمرینهای جسمی خود درنگ نکنند و بدون هیچ وقفهای مطابق این برنامه به تمرینهای خود ادامه دهند و در انتظار نتایج کار خود باشند، آنگاه در خواهند یافت که تا چه حد با حوصلهتر و صبورتر از گذشته شدهاند، این معجزه ورزش و نتایج مثبت آن است، حتی برای افراد سالمند.
بهرهمندی بیشتر از ایام و اوقات
گفته شده است که عادت به یک زندگی سالم و پرهیز از هر آنچه که روح و جسم ما را آسیبپذیر میسازد، تاثیر زیادی در طراوت و شادابی افراد و حفظ روحیه شاد و جوان در آنان دارد. عادت به فعالیتهای جسمانی و اتخاذ شیوههای صحیح در زندگی نه تنها ضامن سلامت جسمی افراد است بلکه باعث طولانیتر شدن عمر خواهد شد. افرادی که در دوران جوانی و میانسالی به کارهای درست و صحیح روی آورند، در دوران سالمندی به نتایج ارزندهتری دست خواهند یافت. عادت به انجام کارها ـ اعم از فعالیتهای جسمی یا ذهنی، در مواقع معین ـ نه تنها سلامت جسم ما را تضمین میکند بلکه تا حد زیادی از تنشها و فشارهای روحی ـ روانی که بر دوش ما سنگینی میکند. میکاهد.
http://www.sahand272.blogfa.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
زوال عقلی سالمندان در اثرمصرف زیاد نشاسته وقند
پزشکان در یک مطالعه جدید ادعا کرده اند سالمندانی که در رژیم غذایی روزانه خود زیاد از قند و انواع مواد نشاسته ای مصرف می کنند تقریبا چهار برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل و اختلال مشاعر هستند.
متخصصان مرکز علوم پزشکی مایو کلینیک آمریکا در این مطالعه دریافتند سالمندان بالای 70 سالی که به جای کربوهیدرات، قند و نشاسته بیشتر از پروتئین و چربی های سالم استفاده می کنند کمتر در معرض خطر ابتلا به ناتوانی های ذهنی قرار دارند.
به نوشته روزنامه یو اس ای تودی، دکتر روزبود روبرت که سرپرستی این مطالعه را برعهده داشته تاکید کرد: ما معتقدیم که مصرف متعادل تمام گروه های مواد غذایی شامل پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها برای بدن ضروری است چون هر گروه مواد مغذی دارند که نقش مهمی در بدن ایفا می کنند، اما افراط در مصرف کربوهیدرات ها، تاثیر سوء روی توان ذهنی بر جای می گذارد.
این یافته حاصل مطالعه روی 1230 سالمند 70 تا 89 ساله است. این آزمایشات در عین حال نشان داد سالمندانی که بالاترین میزان مصرف مواد قندی را دارند، 1.5 برابر بیشتر مستعد زوال عقل هستند اما آنهایی که در رژیم غذایی خود بالاترین میزان مصرف چربی و پروتئین را دارند در مقایسه با سالمندانی که کمترین میزان مصرف چربی و پروتئین را دارند به ترتیب 42 و 21 درصد کمتر با خطر بروز نارسایی های ادراکی و ذهنی مواجهند
http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
سالمندی و کمک وسایل حرکتی ضروری
دکتررحمت سخنی ازارومیه مرکزآموزشی درمانی امام خمینی (ره)
Dr.RAHMAT SOKHANI
سالمندی خواه و ناخواه همچون شتری است که دم در هر فردی خوابیده و منتظرش است این دوران علاوه بر زیبائیهایی که دارد دارای ناتوانی ها خاص خود همچون پوکی استخوان ،آرتروز ،افزایش فشاخون ،محدودیتهای حرکتی ،احتمال زمین خوردن و شگستگیهای متعدد و.....مبیاشد .در این مقاله به وسایل کمک حرکتی د دوران سالمندی که در سایت خوب ÷زشکی بالینی منتشر شده است می÷ردازیم انشالله که مورد توجه سالمندان ایران اسلامیمان قرار بگیرد .:ناتوانی و مشکلات حرکتی با افزایش سن افزایش مییابند. ابزارهای کمک حرکتی چون عصاها (canes)، چوبهای زیربغل (crutches) و واکرها برای افزایش حمایت از بیمار، بهبود تعادل و همچنین افزایش فعالیت و استقلال به کار میروند؛ ولی این ابزارها اثرات بارز عضلانی- اسکلتی و متابولیک نیز دارند. بیشتر بیمارانی که از وسایل کمک حرکتی استفاده میکنند، هیچگاه در مورد استفاده درست از آنها آموزش ندیدهاند و اغلب وسایلی دارند که نامناسب، آسیبدیده، یا دارای ارتفاع نادرست هستند. انتخاب وسیله مناسب، به قدرت، تحمل، تعادل، عملکرد شناختی و اقتضای محیطی بیمار بستگی دارد. عصاها به توزیع مناسب وزن در شرایطی که اندام تحتانی ضعیف یا دردناک است کمک میکنند، با افزایش سطح اتکای بدن، پایداری را بهبود میبخشند و برای بهبود تعادل، اطلاعاتی در مورد ویژگیهای لمسی سطح زمین در اختیار بیمار قرار میدهند. چوبهای زیربغل برای افرادی مناسب هستند که نه تنها برای تعادل که برای تحمل وزن خود و افزایش نیروی محرکه نیاز به استفاده از بازوهای خود دارند. واکرها در افرادی که ضعف اندام تحتانی یا تعادل ضعیف دارند، پایداری را بهبود میبخشند و با افزایش سطح اتکای بیمار و حمایت از وزن وی، حرکت بهتر بیمار را تسهیل میکنند. واکرها در مقایسه با عصاها نیاز به توجه بیشتری دارند و استفاده از پله با آنها دشوار است. ارتفاع دسته عصا یا واکر باید هنگامی که بیمار ایستاده و بازوهایش به راحتی در کنار بدن قرار گرفتهاند، تا چین مچ دست باشد. عصا باید در سمت مقابل اندام تحتانی ضعیف یا دردناک گرفته شود و همزمان با پای مقابل حرکت کند. پزشکان باید به طور منظم وسایل کمک حرکتی بیمار را ارزیابی کنند تا از ارتفاع، تناسب و نگهداری صحیح آن اطمینان حاصل کنند و به بیمار در مورد نحوه درست استفاده از وسیله مشاوره ارایه دهند.در حال حاضر در حدود 1/6 میلیون از بزرگسالان جامعه آمریکا از وسایل کمک حرکتی شامل عصاها، واکرها و چوبهای زیربغل استفاده میکنند و دوسوم این افراد بیش از 65 سال سن دارند. پیشبینی میشود که با افزایش تعداد بالغین مسنتر در جامعه و افزایش تعداد بالغینی که مبتلا به بیماریهای مزمن هستند، ناتوانی و در پی آن مشکلات حرکتی بیش از این گسترش یابد. از بالغین بالای 65 سال، 10 درصد از عصا و 6/4 درصد از واکر استفاده میکنند.
وسایل کمک حرکتی
وسایل کمک حرکتی جهت افزایش سطح اتکا، بهبود تعادل و پایداری یا کاهش فشار وزن بدن از روی اندامهای تحتانی برای بهبود درد مفصل یا جبران ضعف یا آسیب تجویز میشوند. اهداف استفاده از وسایل کمک حرکتی عبارتند از: بهبود حرکت مستقل، کاهش ناتوانی، تاخیر کاهش عملکردها و کاهش بار مراقبت. بیمارانی که از وسایل کمک حرکتی استفاده کردهاند، اعتماد به نفس و احساس امنیتشان افزایش یافته که این امر باعث افزایش سطح فعالیت و استقلال آنها شده است. استفاده از وسایل کمک حرکتی ممکن است مزایای فیزیولوژیکی چون بهبود عملکرد قلبی- تنفسی، افزایش جریان خون و پیشگیری از پوکی استخوان نیز داشته باشد. به هر صورت، در مورد ارزیابی پیامد استفاده از وسایل کمک حرکتی خاص بر روی حرکت و کاهش زمین خوردن، مطالعات باکیفیت، اندک هستند.وسایل کمک حرکتی نیاز به تمرکز و هماهنگی عصبی- حرکتی و عضلانی- اسکلتی دارند و ممکن است حتی سبب افتادن یا آسیب شوند. با اینکه استفاده از وسایل کمک حرکتی ممکن است تنها نشاندهنده ضعف عضلانی یا اختلال تعادل باشد، خود وسیله کمک حرکتی نیز ممکن است سبب افزایش خطر افتادن شود. عمل بلند کردن و جلو بردن وسیله کمک حرکتی ممکن است منجر به ناپایداری نیروهای بیومکانیکی شود و به دلیل تمرکز فرد روی کنترل وسیله، تعادل وی به هم بخورد. از طرفی خود وسیله ممکن است با حرکات اندام در حین بازیافتن تعادل تداخل کند. فشار مکرر وارده توسط وسایل کمک حرکتی روی مفاصل اندام فوقانی میتواند سبب آسیبدیدگی تاندونها، استئوآرتریت و سندرم تونل کارپال شود.بیشتر افراد در مورد نحوه استفاده مناسب از عصا آموزش ندیدهاند و تا 70 عصاها معیوب، آسیبدیده یا دارای ارتفاع نادرست هستند. مطالعات نشان دادهاند که بیشتر افراد وسایل کمک حرکتیشان را خودشان یا به توصیه اقوام و دوستان تهیه کردهاند. تنها یکسوم بیماران وسیله خود را از طریق متخصصان دریافت نموده و تنها 20 در مورد چگونگی استفاده از آنها آموزش دیدهاند. مشکلاتی که در مطالعات مربوط به ارزیابی وسایل کمک حرکتی در بیش از نیمی از موارد مشخص شدهاند، عبارتند از: ارتفاع نادرست (بسیار بلند)، استهلاک (شامل کلاهک لاستیکی یا دستگیره شل)، و وضعیت بدنی یا نحوه استفاده نادرست (شامل نحوه راه رفتن نادرست، یا گرفتن وسیله در سمت نادرست) بودند. در نتیجه، عواقب استفاده نامناسب از وسایل کمک حرکتی و آموزش ناکافی در این مورد، 50-30 بیماران مدت کوتاهی پس از گرفتن وسیله کمک حرکتی، استفاده از آن را قطع میکنند. انتخاب وسیله مناسب و آموزش توسط متخصصان به منظور افزایش تحرک و کاهش ناتوانی اهمیت دارد.
عصاها
عصاها میتوانند به برداشتن وزن از روی اندام تحتانی ضعیف یا دردناک و بهبود تعادل از طریق افزایش سطح اتکا کمک کنند و جهت افزایش تعادل، اطلاعاتی در مورد ویژگیهای لمسی سطح زمین در اختیار فرد قرار دهند. همچنین عصاها با بهبود توانایی عملکردی و اعتماد به نفس گزارششده توسط خود بیماران همراه بودهاند. با اینکه انواع مختلفی از عصاها در دسترس است، شواهد کمی در مورد برتری نوع خاصی از آنها نسبت به بقیه وجود دارد.
عصاهای استاندارد
عصای استاندارد یا عصای صاف (شکل 1) معمولاً از چوب یا آلومینیوم ساخته شده و ارزانقیمت و سبک است. عصای آلومینیومی امکان تنظیم ارتفاع هم دارد. عصای استاندارد در فردی که برای تحمل وزن نیاز به اندام فوقانی ندارد، میتواند به تعادل کمک کند.
عصای خمیده
عصای خمیده (شکل 2) وزن بیمار را در راستای عصا پخش میکند. عصای خمیده برای بیمارانی مناسب است که گاهی اوقات نیاز دارند اندام فوقانیشان وزن را تحمل کند؛ مانند افرادی که به دلیل درد ناشی از استئوآرتریت زانو یا لگن در راه رفتن مشکل دارند.
عصاهای چهارپایه
عصای چهارپایه (که معمولاً به آن quad cane اطلاق میشود)، عصایی با چهار پایه است که سطح اتکای بزرگتری ایجاد میکند و امکان تحمل وزن بیشتر توسط اندام فوقانی را فراهم مینماید. همچنین هنگامی که بیمار نیاز به استفاده از دستان خود دارد میتواند به تنهایی روی زمین بایستد و لذا خصوصاً برای بیماران همیپلژیک مفید است. البته برای استفاده مناسب باید همه چهار نقطه عصا به طور همزمان با زمین در تماس باشند.
دستهها
یک عصای استاندارد معمولاً دستهای چتری دارد که به دلیل فشار روی کف دست ممکن است خطر سندرم تونل کارپال را افزایش دهد. دسته تفنگی که به دلیل شباهت به ته قنداق تفنگ این نام به آن اطلاق میشود، دستهای صاف است که بیش از همه در عصاهای خمیده به کار میرود. دستهی تفنگی فشار را در تمام دست از عضلات ناحیه تنار تا هیپوتنار توزیع مینماید و فشار کمتری روی کف دست وارد میکند. بنابراین خطر سندرم تونل کارپال را کاهش میدهد. دستههای مخصوصی که در آنها ناودان مخصوص برای انگشتان و شست تعبیه شده در حال حاضر در دسترس هستند. این دستهها بیمار را به استفاده از عصا در دست درست تشویق میکنند.
چوبهای زیربغل
عصاهای زیربغل (که منحصر به زیربغلی نیستند و بهتر است عنوان «عصاهای دارای تکیهگاه علاوه بر کف دست» به آنها اطلاق شود) برای بیمارانی مناسبند که نه تنها برای تعادل که برای تحمل وزن و نیروی محرکه نیز نیاز به استفاده از بازوهای خود دارند. یک عصای زیربغل میتواند 80 وزن بدن را حمایت کند و دو عصای زیربغل 100 وزن بدن را حمایت مینمایند. البته عصای زیربغل نیاز به مصرف انرژی و قدرت قابل توجه شانه و بازو دارند که این امر آنها را برای افراد سالمند و نحیف نامناسب میکند.
چوبدستیهای زیربغلی ساده
چوبدستیهای زیربغلی ساده (axillary crutch) (شکل 4) ارزان هستند و وزن بدن را در حرکت تحمل میکنند، ولی ممکن است استفاده از آنها طاقتفرسا و مشکل باشد. اگر اندازه چوبهای زیربغلی ساده نادرست باشد، میتواند روی اعصاب و شریان آگزیلاری فشار وارد کند.
چوبدستیهای ساعد
چوبدستیهای ساعد (lofstrand) (شکل 5) یک دستبند به دور ابتدای ساعد و یک دستگیره در پایین خود دارند که اندام فوقانی دو طرف را در مواقع نیاز به تحمل وزن حمایت میکند. این امر به بیمار اجازه میدهد که بدون نیاز به انداختن چوب، دستهایش آزاد باشد که این مساله استفاده از آن را به خصوص بر روی پلهها راحتتر میکند.
چوبدستیهای سکودار
چوبدستیهای سکودار (platform crutches)، برای کل ساعد صفحهای افقی فراهم میکنند که به جای دست برای تحمل وزن به کار میرود. این عصاها برای بیمارانی که شکستگیهای آرنج دارند یا دست یا مچ دستشان ضعیف است، مفید هستند.
واکرها
واکرها در بیمارانی که ضعف اندام تحتانی یا تعادل ضعیف دارند، پایداری را بهبود میبخشند و با افزایش سطح اتکای بیمار و حمایت وزن وی، حرکت بهتر را تسهیل میکنند. البته، تنظیم حرکات با آنها ممکن است مشکل باشد. واکرها همچنین ممکن است سبب وضعیتگیری نامناسب پشت و کاهش امکان مانور چرخشی بازو شوند. استفاده از واکر نسبت به عصا به توجه بیشتری نیاز دارد و حرکت در پلهها هم با استفاده از واکر دشوارتر است.
واکر استاندارد
واکر استاندارد (شکل 6) پایدارترین واکر است، ولی سبب کاهش سرعت راه رفتن میشود. زیرا بیمار برای برداشتن هر قدم باید واکر را به طور کامل از زمین بلند کند. این وسیله در بیماران دچار آتاکسی مخچهای مفید است، ولی استفاده از آن ممکن است در بیماران سالمند و نحیف مبتلا به کاهش قدرت قسمت فوقانی بدن مشکل باشد.
واکر دارای چرخ جلو
واکر دارای چرخ جلو(شکل 7)، که به آن واکر دوچرخ نیز میگویند، کمتر از واکرهای استاندارد پایدار است؛ ولی الگوی راه رفتن طبیعیتری فراهم میکند و برای بیمارانی که قادر به بلند کردن واکر استاندارد نیستند بهتر است. در بیماران دچار پارکینسونیسم، واکرهای دارای چرخ جلو انجماد حرکت را در مقایسه با واکرهای استاندارد کاهش میدهند.
واکر چهارچرخ
واکرهای چهارچرخ (شکل 8) برای بیمارانی که عملکرد بهتری دارند و برای تحمل وزن نیازی به واکر ندارند مفید است. با این که به جلو راندن واکر چهارچرخ راحتتر است، این وسیله برای بیمارانی که مشکلات تعادلی قابل توجه یا اختلال شناختی دارند مناسب نیست زیرا ممکن است به طور غیرمنتظرهای به جلو حرکت کند و منجر به زمین خوردن شود. واکرهای چهارچرخ معمولاً همراه با صندلی و سبد هستند که این مساله باعث شهرت آنها شده است ولی باید با احتیاط استفاده شوند. پیش از این که بیمار بنشیند حتماً باید ترمزها فعال باشند و واکر چهارچرخ در مقابل دیوار یا جسمی سفت قرار گرفته باشد. این وسیله خصوصاً برای کسانی که لنگش، بیماری تنفسی، یا نارسایی احتقانی قلب دارند و نیاز به توقف حرکت یا نشستن جهت استراحت دارند، مناسب است.
انتخاب وسیله مناسب
انتخاب وسیله مناسب به قدرت، تحمل، عملکرد تعادلی، عملکرد شناختی، بینایی و اقتضائات محیطی بستگی دارد. اگر بیمار نیازمند تحمل مداوم وزن باشد، واکر استاندارد بهتر است چون پایداری بیشتری دارد. اگر بیمار نیاز به کمک در تحمل وزن داشته باشد (ولی نه به طور مداوم)، واکر دارای چرخ جلو کافی است. این مطلب باید همواره مد نظر باشد که بهترین انتخاب برای بیمارانی که نمیتوانند به طور مطمئن راه بروند یا کسانی که ضعف شدید اندام تحتانی دارند، صندلی چرخدار است.
دستورالعمل برای بیماران
ارتفاع درست و مناسب بودن وسیله
ارتفاع درست عصا یا واکر تا چین مچ دست بیمار است، که در شرایطی اندازهگیری میشود که بیمار راست ایستاده و بازوانش به راحتی در کنار بدن قرار گرفتهاند. وقتی بیمار وسیله را در این ارتفاع به دست میگیرد، به طور طبیعی آرنجش 30-15 درجه خم میشود. ارتفاع درست چوبدستی زیربغلی ساده باید به اندازه فاصله 5-4 سانتیمتری زیر آگزیلا تا زمین باشد و حدود 5 سانتیمتر از کنار و 15 سانتیمتر از جلو با پا فاصله داشته باشد. موقعیت دسته باید در جایی باشد که در آن آرنج 30 درجه خم شده است. چوبدستیهای ساعد نیز در حالتی که آرنج 30-15 درجه خم است، استفاده میشوند و دستبند آن باید 4-5/2 سانتیمتر زیر اولهکرانون قرار گیرد؛ در حالی که انتهای تحتانی عصا با فاصله 5 سانتیمتر در کنار و با فاصله 15سانتیمتر در جلوی پا قرار گرفته باشد. برای تعیین ارتفاع مناسب برای چوبدستیهای سکودار بیمار در حالی که آرنجش 90 درجه خم است میایستد و طول ساعد تا زمین اندازهگیری میشود.
استفاده مناسب
عصا باید در سمت مقابل اندام تحتانی ضعیف یا دردناک قرار گیرد و همزمان با پای مقابل حرکت داده شود. هنگام استفاده از واکر، هر دو پا باید بین پایهها یا چرخهای عقبی آن قرار گیرند. هنگام استفاده از عصا یا واکر، وضعیت بدن باید صاف باشد و به سمت جلو یا طرفین خم نشده باشد. بیماران باید به آهستگی بچرخند و نباید وسیله را در هنگام چرخش از زمین جدا کنند. در پیمودن پلهها بیماران دچار نقص یکطرفه اندام تحتانی باید هنگام بالا رفتن، ابتدا اندام سالم و هنگام پایین آمدن ابتدا اندام ضعیف را جلو ببرند. یکی از راههای به خاطر سپردن این ترتیب عبارت «بالا با خوب، پایین با بد» است.
پایش
تمام بیماران باید در هنگام استفاده از وسیله کمک حرکتی خود تحت نظر گرفته شوند. متخصصان باید به طور منظم وسیله را از نظر مناسب بودن و نگهداری وسیله شامل ارتفاع مناسب، وضعیت مناسب پاها، چرخها، انتهاها و دستگیرهها ارزیابی کنند. بیمارانی که اختلالات راه رفتن یا تعادل، ناتوانی جدید یا اشکال در استفاده از وسیله خود دارند از ارجاع به فیزیوتراپیست سود میبرند.
http://www.rs272.com/ http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://rs272.tarlog.com/
http://rs272.vcp.ir
طوفان سالمندی درراه است
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
با افزایش روزافزون امید به زندگی در کشورمان پیش بینی میشود در آینده ای نه چندان دور بخاطر جوان بودن سن جمعیتی با معضل بسیار مهمی بنام سالمندان روبرو شویم که بی شک بخاطر نیازمندیهای این قشر می طلبد تا با برنامه های هدف دار کوتاه و طولانی مدت از همین امروز استرتژهای سالهای بعدی را با درایت کامل تدوین نمائیم .ولی در عمل متاسفانه چنین حرکتی را در سطح جامعه و مدیریت اجرائی کشورمان مشاهده نمیکنیم که قدر مسلم در آینده با چالشهای بسیاریی مواجه خواهیم شد .نیازهای جوانان برخلاف طبع بلند پروازانه آنها محدود و تا حدود زیادی قابل دسترسی هستند ولی در سن سالمندی و پیری نیازهای حمایتی چندین برابر دوران جوانی خود را نشان میدهد .افزایش تورم جهانی ،مناقشات منطقه ای مخصوصا در خاورمیانه ،نیازهای مخصوص جسمی و روانی سالمندان ،افزایش بیکاری ،افزایش شهرنشینی ،افزایش توقع اجتماعی از سازمانهای حمایتگر دولتی در دوران سالمندی ،و...همه .همه مشکلات یاد شده را دو چندان خواهد نمود .کارشناسان جمعیت شناسی می گویند سونامی پیری بر سر راه ایران است. به پیش بینی آنها طی سال های 85 تا 1430 نسبت جمعیت کمتر از 15 ساله کاهش ونسبت جمعیت 15 الی 59 ساله وجمعیت سالمند افزایش یابد.در حال حاضر نتایج حاصله گویای آن است که اوایل دهه 1400 هجری شمسی، جمعیت ایران رو به سالمندی خواهد رفت وبه این ترتیب به سیر صعودی خود ادامه دهد تا این که در اوایل دهه 1420 کشور با "سونامی جمعیت سالمند" رو به رو شود.نتایج حاصل از تحقیقی که در پژوهشگاه جمعیت شناسی کشور انجام شده نشان می دهد جمعیت کشور از حدود 70 میلیون و 500 هزار نفر در سال 85 نزدیک 90 میلیون نفر در سال 1430 خواهد رسید. به عبارت دیگر جمعیت ایران در این دوره 45 سال نزدیک 30 درصد رشد خواهد داشت در حالی که رشد جمعیت سالمند 400 درصد خواهد بود. جمعیت شناسان می گویند دراین دوره، تغییرات هرم جمعیتی به نسبت رده های مختلف، خصوصا نسبت جمعیت سالمند به کل نفوس ایران "قابل ملاحظه" خواهد بود.به این ترتیب که درابتدای دوره مقدار آن در حد طبیعی 100 به یک بوده ودر پایان دوره مورد نظر، به این نسبت بسیار افزوده خواهد شد. در این میان، سراهای سالمندی نیز به عنوان یکی از اصلی ترین مکانهای نگهداری از افراد سالمند، مورد توجه قرار می گیرد. با این حال، خانه های سالمندان در کشور، بدل به فراموشخانه هایی شده اند که در آن، فرزندان، والدین را فراموش می کنند و والدین، خاطرات ایام گذشته را.
عکسها:خسرو خالقی-خبرگزاری مهر
برگرفته ازگزارش:امیدسلیمی بنی
http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
بررسی مشکلات روابط جنسی سالمندان
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
بسیاری در این اندیشه هستندکه سالمندی دوران پایان زندگی و لذاید یک انسان میباشد و فکر میکنند که سالمندان مخصوصا افراد بسیار پیر بخاطر کهولت جز به خوردن و خوابیدن فکر نمی کنند !!.مخصوصا در مورد خانمهای مسن این نظریه بسیار طرفدار دارد .ولی واقعیت آیا اینچنین است ؟ .واقعیت موضوع خلاف این موضوع را اثبات میکند .افراد پیر همچون سنین دیگر نیازمند رفع مسایل جنسی همچون خوردن آب و غذا و دیگر غرایز میباشند .اتفاقا این دوران بخاطر کاهش مسئولیتهای اجتماعی در فرد گاها اوج شدت مسایل جنسی نیز تلقی میشود !!!.ولی باید اذهان داشت بخاطر بوجود محدودیتهای حرکتی و ظاهری و نیز تغییرات هورمونی وعصبی در سیستم تناسلی دچار مشکلاتی درروابط جنسی خود با شریک جنسی خود میشوند که با مراجعه به پزشک خود قابل رفع است .در این راستا نظر شما خوانندگان گرامی سایت را به مقاله ای که توسط خانم فرنوش صفوی فر که در سایت خوب خبر آنلاین تهیه شده است جلب میکنم که امیدوارم مورد استفاده شما دوستان آگاه قرارگیرد :
نتایج یک مطالعه در انگلستان نشان میدهد زنان حتی در سنین سالمندی هم به روابط جنسی سالم نیاز دارند؛ حتی اگر نتوانند در مورد آن با همسر یا پزشک شان صحبت کنند و تمایل به کتمان آن داشته باشند.به گزارش بیبیسی، در این مطالعه، که از طریق نظرسنجی از اعضای یک سایت اینترنتی پزشکی، انجام شده، بیش از 2 هزار و 500 نفر از زنان شرکت داشتند. بررسیها نشان داد که 84 درصد از این زنان به داشتن روابط جنسی فعال با همسرشان احساس نیاز میکردند. این در حالی بود که تقریبا نیمی از آنان علائم کمبود استروژن را، به خصوص در ناحیه تناسلی نشان میدادند؛ علائمی همچون خشکی واژن، که میتواند برقراری رابطه جنسی را با مشکل و حتی درد مواجه کند.در این مطالعه مشخص شد که حدود 73 درصد از این زنان، هیچگاه در مورد موضوع با پزشک خود صحبت نکرده بودند و 92 درصدشان هم هیچ درمانی برای بهبود روابط زناشوییشان، دریافت نکرده بودند. این نتایج قرار است در شماره آینده نشریه بینالمللی یائسگی، که نشریه علمی، وابسته به انجمن علمی سلطنتی پزشکی بریتانیاست، چاپ شود.صاحبنظران سلامت جنسی معتقدند داشتن روابط زناشویی سالم و رضایتبخش، نه تنها از جنبههای روانی سلامت فرد را تامین میکند، بلکه موجب ارتقای سلامت جسمی و اجتماعی فرد و بهبود کارکرد شغلی او هم میشود؛ چه در سن جوانی و چه در سن میانسالی و سالمندی.
سلامت روان، حاصل سلامت جنسی در سالمندان است
مطالعات پیشین اثر رابطه جنسی سالم را در استرس و روحیه سالم، نشان داده بودند. به عنوان مثال مطالعات محققان دانشگاه گوتینگن نشان داده حتی گرفتن دست همسر، باعث کاهش استرس میشود. در مطالعه دیگر مشخص شده که رابطه سالم و مثبت با همسر، میتواند اثرات نامطلوب فیزیکی اضطراب را در بدن کم کند. اضطراب، فشارخون را بالا میبرد، و همین افزایش فشار خون میتواند موجب کاهش کارآیی سیستم ایمنی بدن شود. اما بعد از هر بار رابطه زناشویی، هورمونهایی از قبیل اکسیتوسین و اندورفین در بدن ترشح میشود که سبب متعادل شدن فشار خون و نیز رشد احساس خوب و نگرش مثبت میشود. بررسیها نشان داده که احساس رضایت در روابط جنسی، و کافی بودن دفعات آن، باعث کاهش استرسها و تنشهای روانی میشود؛ اعتماد به نفس فرد را افزایش میدهد و به تقویت سایر جنبههای ارتباط فرد با همسرش نیز کمک میکند.
سالمندان دارای همسر سالمترند
اما یک رابطه جنسی مثبت و سالم، نه تنها برای تداوم زندگی زناشویی و محکم کردن بنیان خانواده اهمیت دارد، بلکه برای سلامت انسان هم مفید است. به عنوان مثال، مشخص شده که رابطه جنسی فرد با همسرش میتواند باعث ترمیم سریعتر زخمها شود. همچنین افرادی که ازدواج کردهاند و رابطه زناشویی رضایتمندانهای را با همسرشان تجربه کردهاند، در درازمدت، کمتر بیمار میشوند و طول عمر آنها نیز بیشتر از مجردها و افرادی است که به ارتباط جنسی و عاطفی با همسرانشان بیاهمیتاند.تغییرات هورمونی به وجودآمده به دنبال یک ارتباط جنسی بین همسران، میتواند آنها را در برابر سختیها و ناملایمات زندگی هم مقاوم کند و آسیبپذیریشان را پایین بیاورد و این را مطالعات گوناگون نشان دادهاند. در یکی از این مطالعات، که کار محققان دانشگاه اسکاتلند است، مشخص شده فشارخون افرادی که رابطه جنسی کافی و رضایتمندانه داشتهاند، در هنگام سخنرانی، کمتر افزایش پیدا میکرد که این نشاندهنده احساس عزتنفس بیشتر و استرس و تنش روانی کمتر بود.همچنین در زنان، تحریک سلولهای عصبی واژن و گردن رحم، در هنگام رابطه جنسی، موجب آزاد شدن هورمونهای شلکننده دیواره رگها میشود که این هورمونها سبب کاهش و تعادل فشارخون میشوند.
سالمندان با مشکلات جنسی وتناسلی کجا مراجعه کنند؟
شکی نیست که تغییرات هورمونی به وجود آمده در زمان سالمندی، میتواند تاثیر عمیقی بر روابط جنسی سالمندان، چه زن و چه مرد بگذارد. (البته این تاثیرات در زنان بارزتر است) اما مهم این است که سالمندان خرافهها و باورهای غلط و بیمبنا را در مورد مسائل جنسی کنار بگذارند و با صراحت تمام در مورد مشکلات جنسیشان با پزشک خود صحبت کنند و از آنان راهنمایی بخواهند. آنها باید بدانند که بیشتر این مشکلات، به روشهای گوناگون، قابل درماناند و آنها نباید خود را ناامید و سرخورده رها کنند و به نیازهای واقعی و مشروع خود بیتوجه باشند.البته نکته مهمی که نمیتوان در این میان نادیده انگاشت، نبود کلینیکهای تخصصی، ویژه سلامت جنسی است که بتواند موضوع را از ابعاد گوناگون بررسی کند و راهنمایی و مشاوره و درمان لازم را به زوجین ارائه دهد. به خصوص این موضوع در مورد سالمندان اهمیت حیاتی پیدا میکند؛ چرا که اختلالات جنسی در این سنین عمدتا دلیل جسمی (یا اصطلاحا ارگانیک یا عضوی) دارند و به همین علت بررسی آنها نیازمند وجود تیمی دورهدیده است که بتواند هم جنبههای جسمی را پوشش دهد و هم به جنبههای روانی بپردازد. متاسفانه نبود چنین کلینیکهایی در کشور ما، سبب سردرگمی خانوادهها، بغرنج شدن موضوع، ازهمپاشیدن خانوادهها و افسردگی و اضطراب و سایر مشکلات روانی برای افراد شده است.
http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
نقش سویا در توانمندی سازی سالمندان
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
مرز سالمندی 65 سالگی است اما در ایران کسی که بالای 60 سال باشد، سالمند محسوب میشود. سالمندی با تغییراتی در توان فرد و حواس او همراه است. کاهش قدرت و توانایی جسمی، کاهش حس چشایی و بویایی، اختلال در سیستم ایمنی بدن و عملکرد ارگانها از جمله این تغییرات است. وضعیت تغذیه سالمندان با افزایش سن ، تودة عضلانی و سوخت و ساز بدن کاهش مییابد و مصرف غذا کمتر میشود که احتمال سوء تغذیه را بیشتر میکند. در این میان میتوان به تغییرات زیر اشاره کرد: آنزیمهای گوارشی و اسید معده کاهش مییابد و ظرفیت هضم و جذب غذا کمتر میشود.ابتلا به بیماریهای مزمن، تغییر در احساس طعم، مزه و بو، کاهش ترشح بزاق، کاهش ظرفیت هضم، عدم تحرک، واکنش متقابل غذا و داروهای مصرفی، نگرانیهای روحی و تنهایی همگی میتوانند منجر به کاهش اشتها شوند. کاهش قدرت خرید، دشواری تهیة مواد غذایی از بازار و نداشتن مهارت کافی برای پختن غذا میتواند منجر به کاهش غذای دریافتی گردد. مشکلات دندانی باعث می شود که غذاهای نرم انتخاب شده و برخی از مواد غذایی مورد نیاز بدن، مانند سبزیها و میوههای خام از غذای روزانه حذف شوند. تقویت حافظه در سالمندی •تمرکز کنید. توجه، کلید یادگیری است بنابراین هرچقدر که بیشتر تمرکز و توجه تان را بر موضوعی معطوف کنید، آن را با جزئیات بیشتری به خاطر میسپارید و نیز بهتر به یاد خواهید آورد.•طبقه بندی کنید. هر از چندی به خاطرات خود مراجعه و سعی نمایید آنها را در قالبهای مشخصی دسته بندی کنید.•ارتباط دهید. زمانی که میخواهید چیز تازهای یاد بگیرید و به خاطر بسپارید، سعی کنید آن را به نوعی با خاطرات یا معلومات قبلی خود پیوند دهید.•یادداشت بردارید. از نوشتن یادداشت خجالت نکشید. فهرستی از کارهای روزانه خود تهیه کنید.•به جنگ اضطراب و افسردگی بروید. فشار روحی به هر میزانی هم که باشد، بر عملکرد ذهنی شما تاثیر منفی میگذارد.•بخندید. خندیدن علاوه بر تقویت روحیه و ایجاد شادی و نشاط، سبب بهبود عملکرد مغز میشود.•ورزش کنید. با ورزش اکسیژن بیشتری جذب میشود، سوخت و ساز بدن افزایش مییابد و جریان خون به اندامها منظمتر و بیشتر میگردد. ورزش سبب کاهش میزان رسوب چربی در رگها می شود بنابراین خطر لخته شدن خون را در اندامها به خصوص در مغز میکاهد و در نتیجه کمک میکند سلول های مغز عمر طولانیتری بیابند.•آب بنوشید. با افزایش سن احساس تشنگی تا حدی کاهش می یابد ولی این به آن معنا نیست که نیاز بدن به آب کم شده است بلکه بالعکس، بدن به آب بیشتری نیاز دارد تا سلامت اندامهای خود را حفظ کند. مراقب باشید که تنها بر احساس عطش خود تکیه نکنید بلکه در تمام مدت روز به طور مرتب آب بنوشید. آب کافی سبب میشود که جریان خون با حجم مناسبی به مغز برسد و در نتیجه سلولهای مغز، قابلیت خود را به مدت بیشتری حفظ کنند. راهکارهای تغذیه ای و شیوه زندگی-بهطور منظم ورزش کنید. ورزش یکی از عوامل مهم برای قرار گرفتن کلسیم در داخل استخوان و محکم شدن استخوانها است. پیادهروی ورزش مناسبی است.-همه روزه مواد غذایی حاوی کلسیم، به خصوص لبنیات پاستوریزه کمچربی مصرف کنید. درگروه لبنیات شیر، ماست، پنیر و کشک از منابع خوب کلسیم هستند (به یاد داشته باشیدکه اضافه کردن چای، پودر نسکافه، پودر کاکائو و قهوه به شیر، از جذب شدن کلسیم جلوگیری میکند).-شربتهای کاهنده اسید معده نمیگذارند کلسیم غذا جذب شود. بنابراین از مصرف خودسرانه و غیر ضروری آنها خودداری کنید و فقط با تجویز پزشک مصرف نمایید. -نوشابههای گازدار جلوی جذب کلسیم غذا را میگیرند. تا حد امکان نوشابه های گازدار را کمتر مصرف کنید.-استعمال دخانیات و مصرف الکل برای همه، درهرسنی و هر شرایطی ضرر دارد. ازمصرف آنها جداً خودداری کنید.-ویتامین د با افزایش جذب کلسیم در رودهها از پوکی استخوان جلوگیری میکند. برای تامین آن هر روز در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرید (تابش نور خورشید از پشت شیشه تاثیر ندارد).-پروتئین سویا میتواند با کاهش کلسترول بد و تری گلسیرید از بیماری قلبیـعروقی جلوگیری کند.-مصرف محصولات سویا را در برنامه غذایی خود قرار دهید زیرا ایزوفلاوونهای (فیتواستروژن) سویا به واسطه تاثیری که روی کلسیم دارند از توده استخوانی محافظت میکنند (فیتو استروژنها ترکیبات گیاهی هستند که میتوانند در بدن مشابه استروژن عمل کنند).-با توجه به ارزش غذایی سویا و فرآوردههای آن و همچنین ارتباط آن با پوکی استخوان ،گنجاندن 2 تا 4 واحد سویا و فرآوردههای آن در هفته در یک رژیم غذایی مفید است. 6-4 هفته پس از شروع مصرف سویا میتوان اثر آن را مشاهده کرد (یک واحد سویا برابر با یک لیوان شیرسویا و 25 گرم برگههای بافتدار پروتئینی یا یک چهارم یک بسته 100 گرمی است).-در این دوره از زندگی پیشگیری از افزایش وزن بسیار مهم است. اکنون بیش از هر زمان دیگر باید از دریافت بیش از حد کالری اجتناب گردد. از اینرو از مصرف غذاهای بسیار چرب و شیرین بپرهیزید.-از حبوبات بیشتری استفاده نمایید زیرا این مواد سبب جذب تدریجی قند به داخل جریان خون میشوند و شروع گرسنگی را به تعویق میاندازند. این گروه سرشار از فیبر هستند و منبع خوب ویتامین و مواد معدنی از جمله اسید فولیک، ویتامین ب6 و کلسیم به حساب میآیند. از طرف دیگر چون حبوبات منبع پروتئینی با چربی اندک هستند، برای آن دسته از افراد سالمند مبتلا به چربی خون بالا مفید است.-مصرف سدیم (نمک) را کاهش دهید تا از کمآبی بدن و افزایش فشار خون جلوگیری کنید.-مصرف روغن و چربی را محدود کنید تا میزان کلسترول و سایر چربیهای خون به حد مناسبی برسد.-برای جلوگیری از ابتلا به یبوست، از میوهها و سبزیها که منابع سرشار از فیبر هستند، استفاده کنید.-آهن و روی از مواد معدنی هستند که در انواع گوشت ها، تخم مرغ حبوبات ، مغزها (پسته ، بادام) ، غلات سبوسدار ، میوههای خشک (کشمش، توت خشک، برگه زردآلو) و سبزیهای سبز تیره وجود دارند. کمبود روی موجب بیاشتهایی، مشکلات بینایی و کندی ترمیم زخمها می شود. این مواد غذایی ر در حد اعتدال مصرف کنید.-آهن موجود در فرآوردههای گوشتی جذب خوبی دارد اما برای جذب بهتر آهن موجود در سایر مواد غذایی مصرف میوه و سبزیهای سرشار از ویتامین ث (لیمو ترش، سالاد، سبزی خوردن، فلفل سبز) همراه غذا توصیه میشود. کمبود آهن منجر به کمخونی، احساس خستگی و ضعف میشود.منبع:گروه تحقیق و توسعه شرکت سویاسانتلفن
http://www.sahand272.blogfa.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI