تامین آرامش روحی ضروری نیاز سالمندان
به گزارش زلال نیوز به نقل از روزنامه اطلاعات، بسیاری از روانشناسان بر این عقیدهاند که رفتار و کردار ما در برخورد با دیگران و مواجهه با مسائل گوناگون زندگی، بازتاب احساس یا شرایط و وضعیت روحی ماست، به این معنا که هرگاه افسرده و غمگین باشیم نگاه ما به زندگی و هر آنچه در اطراف ما میگذرد با طرز تلقی دیگران از زندگی تفاوت مییابد یا وقتی عصبانی و بیحوصله هستیم به طرزی به زندگی و حوادثی که به وقوع میپیوندد مینگریم که با نگرش دیگران تفاوت دارد، اما اگر بپذیریم که رفتار و واکنشهای اشخاص در زندگی و در برابر رخدادهای آن، از احساس و شرایط روحی آنان سرچشمه میگیرد، این پرسش مطرح میشود که منشأ حالات و شرایط روحی خاص هر فرد یا احساسهای گوناگون اشخاص در طول زندگی و در برابر رخدادهای مختلف کدام است و چگونه بروز میکند؟به عقیده روانشناسان، احساس و شرایط روحی به خودی خود یا به صورت تصادفی در افراد بروز نمیکند، بلکه بازتاب یا انعکاس حوادث و رویدادهایی است که فرد در طول زندگی خود با آن روبهرو میشود، به عبارت دیگر احساس و شرایط روحی خاص افراد در واقع واکنش آنها در برابر رخدادهایی است که به وقوع پیوسته است.
شرایط روحی خود را تغییر دهیم
اگر بخواهیم از احساس بد و نامطلوبی که دچار آن شدهایم، رها شویم، ابتدا باید شرایط پدید آورنده آن را ریشهیابی کرده، بشناسیم و سپس آن را تغییر دهیم. برخلاف آنچه تصور میشود، تغییر این شرایط برای سالمندان هرگز دشوارتر از میانسالان و جوانان نیست و به گفته روانشناسان و متخصصان پیریشناسی «Gerontolist» و امراض آن، همان اندازه که جوانان و میانسالان از توان لازم برای تغییر شرایط برخوردارند، سالمندان نیز از قدرت کافی برای چنین امری بهرهمندند.به عنوان یک فرد سالمند و بازنشسته احساس ناخوشایندی به شما دست داده و شرایط روحی مطلوبی ندارید؛ هر بامداد پس از برخاستن از بستر تصور میکنید که امروز تکرار روزهای کسالت بار گذشته است، ساعتها پای تلویزیون مینشینید و بدون این که در نحوه زندگی خود تغییر دهید کارها و حرکت روزمره را با بیحوصلگی از سر میگیرید. اگر این شرایط شما را خسته و آزرده کرده است و میخواهید خود را از آن رها سازید، باید تصمیم بگیرید و از یک جا شروع کنید.به جای نشستن پای تلویزیون یا پناه بردن به خواب، از جا برخاسته و در اطراف محل سکونت خود یا هر نقطه دیگری که با قدم زدن در آن احساس خوشایندی به شما دست میدهد، شروع به راه رفتن کنید و در حین قدم زدن به اطراف خود بنگرید، به درختها، شکوفهها، گلها یا هر چیز دیگری که به نظر زیبا میآید نگاه کنید، به تدریج این کار برای شما یک عادت خواهد شد و شما را به خیزش وامیدارد و احساس کسالت و بیهودگی را از وجود شما میزداید.با این که با دوستان به سینما یا تماشای موزه بروید، عازم بازار شوید و خود را سرگرم تماشای اجناس کنید و یا هر کار مفید دیگری که فکر میکنید خمودی و کسالت را از شما دور میسازد، انجام دهید.
لزوم تحرک و ادامه فعالیت
هرگاه احساس کردید فعالیت جسمی خاصی مانند قدم زدن، تغییری در شرایط روحی شما به وجود نیاورده، به فعالیت دیگری بپردازید و چنانچه به تجربه دریافتید که از انجام فعالیت جدید احساسی خوشایند به شما دست میدهد و به عبارت دیگر این فعالیت برای شما لذتبخش است، به آن ادامه دهید. به بهانه مرور خاطرات گذشته، با دوستان و آشنایان رهسپار اطراف شهر خود شده یا به کوهنوردی بپردازید و با یادآوری خاطراتتان و پیش کشیدن نکتههایی لطیف از گذشته، خود و دوستانتان را به وجد آورید. این عبارت را همیشه به یاد داشته باشید که «باز ایستادن از فعالیت و جنب وجوش به مثابه از دست دادن جسم است» هیچکاری، بهخصوص برای سالمندان، سودمندتر و در عین حال ضروریتر از تداوم فعالیتهای جسمی نیست. به گفته پزشکان، توقف فعالیتهای جسمی و عدم تحرک، منشاء بسیاری از بیماریها در سالمندان است. سالمندان به خاطر کمتحرکی، بیش از دیگران در معرض چاقی قرار میگیرند و کاستن از وزن نیز برای آنان دشوارتر از جوانان و میانسالان است. اجرای تمرینهای ورزشی و جسمی برای افرادی که رو به کهولت میروند سختتر خواهد شد، بنابراین بهتر است پیش از روبهرو شدن با چنین معضلاتی تحرک بیشتری از خود نشان دهید و از چاقی بیشتر جلوگیری کنند. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه از تمرینهای سبک و فعالیتهای جسمی، افراد سالمند احساس شادابی و طراوت خواهند کرد آنگاه متوجه خواهند شد که چه تغیرات شگرفی در آنان به وجود آمده است؛ بنابراین سالمندان در تنظیم یک برنامه زمانبندی شده برای فعالیتها و تمرینهای جسمی خود درنگ نکنند و بدون هیچ وقفهای مطابق این برنامه به تمرینهای خود ادامه دهند و در انتظار نتایج کار خود باشند، آنگاه در خواهند یافت که تا چه حد با حوصلهتر و صبورتر از گذشته شدهاند، این معجزه ورزش و نتایج مثبت آن است، حتی برای افراد سالمند.
بهرهمندی بیشتر از ایام و اوقات
گفته شده است که عادت به یک زندگی سالم و پرهیز از هر آنچه که روح و جسم ما را آسیبپذیر میسازد، تاثیر زیادی در طراوت و شادابی افراد و حفظ روحیه شاد و جوان در آنان دارد. عادت به فعالیتهای جسمانی و اتخاذ شیوههای صحیح در زندگی نه تنها ضامن سلامت جسمی افراد است بلکه باعث طولانیتر شدن عمر خواهد شد. افرادی که در دوران جوانی و میانسالی به کارهای درست و صحیح روی آورند، در دوران سالمندی به نتایج ارزندهتری دست خواهند یافت. عادت به انجام کارها ـ اعم از فعالیتهای جسمی یا ذهنی، در مواقع معین ـ نه تنها سلامت جسم ما را تضمین میکند بلکه تا حد زیادی از تنشها و فشارهای روحی ـ روانی که بر دوش ما سنگینی میکند. میکاهد.
http://www.sahand272.blogfa.com/
WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI