تهیه : پریناز جهان پیما دانشجوی کارشناس ارشد پرستاری از تهران ویراستار: سیمین گله بان از اورمیه
سالمندان رانندگی نکنند !
ساختمان وعملکرد دستگاه عصبی با افزایش سن تغییر پیدا می کند و همراه با آن گردش خون مغزی کاهش می یابد . کوچک شدن توده فزاینده مغز، در اثر از بین رفتن سلولهای عصبی است . تولید و متابو لیسم میانجی های عصبی اصلی کاهش می یابد . انتقال تکانه های عصبی کندتر می شود و لذا برای پاسخ وواکنش زمان بیشتری مورد نیاز است. عملکرد سیستم اعصاب خود کار نیزآهسته شده ودر نتیجه موجب افت وضعیتی فشار خون واحساس سر گیجه در فرد به هنگام تغییر حالت سریع ازخوابیده به ایستاده میشود . کم خونی مغز وسرگیجه همراه با آن می تواند موجب اشکال در حرکت بی خطر و ایمنی فرد شود. پرستار به فرد سالمند توصیه می کند که برای پاسخ به محرکها زمان بیشتری رادر نظر گرفته و حرکات خود را با تعمق وتامل بیشتری انجام دهد. حفظ تعادل محیط درونی بدن مشکل تر می شود ولی در صورتی که تغییرات پاتولوژیک وجود نداشته باشد ،توانایی های ذهنی وعقلانی سالمند حفظ شده و عملکرد او نیز مناسب خواهد بود . فشارهای جسمی یا عاطفی ،عملکرد ذهنی فرد را مورد تهدید قرار می دهند.
بروز ناگهانی گیجی و عدم هوشیاری می تواند اولین علامت یک عفونت وتغییروضعیت جسمی (پنومونی ،عفونت ادراری ،تداخل داروها،کم آبی وسایر موارد )باشد .
کندتر شدن واکنش ،فرد سالمند را در معرض خطر افتادن وصدمه واشتباه در رانندگی قرار می دهد . مقایسه ای که بین رانندگان 25 تا 69 ساله انجام گرفته ،نشان داده که رانندگان 70 ساله وبالاتر 9 بار بیشتر خسته می شوند . وقتی فرد مسن به رانندگی نا امن،میپردازد باید حتماٌ از نظر ورزیدگی ارزیابی شود که به وسیله کار درمان صورت میگیرد و نورولوژیست نیز همکاری دارد که جزئیات تست ها را برسی می کند.
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI