تنفس وپوست در سالمندی
تهیه و تنظیم :پریناز جهان پیما کارشناس پرستاری و دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری از اورمیه
http://www.rs272.parsiblog.com
تغییرات ناشی از افزایش سن در سیستم تنفسی بر ظرفیت و فعالیت ریه اثر کرده و شامل افزایش قطر قدامی خلفی قفسه سینه ، پوکی استخونهای مهره و کاهش فاصله بین مهره ها و در نتیجه گوژپشتی (افزایش انحنای ستون فقرات ) ، کلسیفیکاسیون غضرف های دنده و کاهش تحرک دنده ها ، کاهش کارایی عظلات تنفسی ، سفتی ریه ها و کاهش سطح آلوئولی است .افزایش سختی یا از بین رفتن حالت ارتجاعی هنگام برگشت به وضع قبلی، موجب افزایش حجم هوای باقیمانده کاهش ظرفیت حیاتی ریه ها می شود . تبادل گازی و ظرفیت انتشار کم می شود کاهش سرفه موثر ، کاهش فعالیت مژکها افزایش فضای مرده موجب آسیب پذیری بیشتر سالمند نسبت به عفونتهای تنفسی می شود .
فعالیت های ارتقای سلامت بذای حفظ عملکرد مناسب تنفسی در سالمندان شامل ورزش منظم، دریافت مایعات به میزان کافی، واکسیناسیون پنوموکوسی ، واکسن سالانه و دوری از افراد بیمار است . ترک سیگار و نظافت مکرر دست در تمام سنین جز رفتارهای بهداشتی مناسب محسوب می شود . باید به سالمندان بستری یادآوری شود که مرتباً تنفس عمیق انجام داده و سرفه کنند ، چون ظرفیت ریه ها و کارآیی سرفه کاهش یافته و این افراد در معرض عفونت های تنفسی و آتلکتازی قرار دارند .
پوست(سیستم پوششی)
وظیفه پوست شامل محافظت،تنظیم حرارت ، حس ودفع است .تغییراتی که در اثر پیری ایجاد میشود روی ظاهر وعملکرد پوست اثر می گذارد . اپیدرم ودرم نازکتر می شود . تعداد رشته های الا ستیک کاهش یافته ؛ کلاژن سختر می شود .چربی زیر جلدی به ویژه در انتها کاهش پیدا می کند .کاهش مویرگها در پوست منجر به کاهش گردش خون می شود . این تغییرات موجب کاهش حالت ارتجاعی پوست و پیدایش چروک و شلی پوست می شود . رنگدانه های مو کاهش یافته و در نتیجه مو ها به تدریج خاکستری می شوند .پوست به دلیل کاهش غدد پربی و عرق خشک تر شده وبه تحریک حساس می شود . این تغییرات پوستی موجب کاهش تحمل نسبت به حرارت شدید و تابش آفتاب و برودت شدید می شود .تدابیر ارتقای سلامت پوست شامل اجتناب از آفتاب ، استفاده از کرمهای چرب کننده ، اجتناب از حمام های طولانی در وان ، مصرف مایعات به اندازه کافی (8 تا 10 لیوان8 اونسی در روز )است .
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اورمیه
http://www.sahand272.blogfa.com/ http://www.rs272.parsiblog.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI